sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Pappeja ja hautajaisia.






Viimeaikoina on tullut mietittyä paljon kuolemaa. On pitänyt valvoa öisin ja yöllä on ajatuksilla aikaa vaeltaa. On tullut mietittyä omaa perhettä. Ystäviä ja niitä rakkaita, joista on jo joutunut luopumaan. Anoppia. Hautajaisia ihan yleensä.


Hautajaisten kautta ajatukset ovat nitkahtaneet pappeihin ja siihen, miten pappi on onnistunut joko a) pilaamaan hautajaiset ihan totaalisesti tai b) tehnyt hautajaisista tilaisuuden, jossa olisi tehnyt mieli ponkaista pystyyn ja ruveta taputtamaan. Kokemuksia on molemmista.


Pomon hautajaisissa olisi tehnyt mieli huutaa hurraata ja taputtaa. Ei sen takia, että pomo kuopattiin vaan sen takia, että pappi oli niin loistava. Hautajaisiin oli osunut nuori tuuraaja, joka oli viime hetkellä hälytetty hommiin. Nuori pappi oli lyhyestä varoitusajasta huolimatta jotenkin onnistunut kaivelemaan pomon syvimmän olemuksen irti pomon läheisiltä ja saarna oli niin hyvä, että koko kirkkokansa ei osannut muuta kuin kuunnella sitä suu auki samalla kun sielut huusivat halleluujaa.
Saarnassa oli huumoria ja syvyyttä. Se oli oivaltava, hauska ja samalla aikaa koskettava. Papin puhe tuli meitä kaikkia niin lähelle, että siunaustilaisuuden jälkeen olimme lähes euforisessa tilassa. Hyvä pappi!


Sen toisen ääripään piti osua sitten anopin hautajaisiin. Voi äiti mitä tekstiä. Puheen tempo oli sellainen että olisi tehnyt mieli käydä potkaisemassa perseeseen, jos vaikka olisi tullut vähän vauhtia. Koko ajan odotti että hyytyykö pappi ylämäkeen vai jaksaako perille. Ja se teksti. Niin kuin puhelinluetteloa tai virkatodistusta olisi lainannut: "Se ja se syntyi siellä ja siellä, muutti sinne ja tänne, meni naimisiin sen ja sen kanssa ja sai niin ja näin monta lasta. Eli, oli, sairastui ja kuoli. Piti ruoanlaitosta ja käsitöistä. VOI JEESUS! Teki mieli käydä vetämässä turpaan. Mitä paskapuhetta ja vielä anopista! Jos vähän olisi viitsinyt kaivella ja kysellä. Ihminen on niin paljon muutakin kuin nimi, osoite, aviosääty ja harrastukset. Missä sielu? Missä luonne? MISSÄ IHMISEN ELÄMÄ? Ja missä se mitä hän meille kaikille merkitsi. Jos me jäyhät suomalaiset emme sitä itse osaa kertoa tai saa sitä sydämestämme irti niin olisiko ehkä voinut kysyä, kaivella, paneutua? Nähdä vaivaa. Olisimme ehkä saaneet muutakin kuin pelkän väestörekisteriotteen. Ja miksi muuten vainajasta pitää puhua sukunimellä? "Maija Meikäläinen oli sitä ja Maija Meikäläinen oli tätä." Eivätköhän kaikki hautajaisissa mukana olevat tiedä ketä ovat saattamassa. Kuulostaisi niin paljon paremmalta ja läheisemmältä, jos vainajasta puhuttaisiin ihan vaan etunimellä.


Anoppi eli mukana. Sivustalla seuraten, mukana kulkien. Ei tehnyt itseään tykö, ei tyrkyttänyt mielipiteitään. Kertoi ne jos olin tarpeeksi älykäs kysymään. Auttoi, jos olin tarpeeksi nöyrä pyytämään. Huolehti ja rakasti. Omalla hiljaisella tavallaan, tekemättä itsestään suurta numeroa.


Anoppi oli viisas nainen. Tiesi milloin olla hiljaa ja milloin piti antaa toisen kompuroida ja oivaltaa itse mistä oli kysymys. Tiesi myös milloin suu piti aukaista ja pukata toinen takaisin maan pinnalle.
Anopille oli helppo puhua, mistä vaan, koska vaan. Hänellä oli aina aikaa pysähtyä ja kuunnella ja joskus varmaan mielessään myös naureskella että ”voi, voi lapsukainen, vähänpä sinä tiedät, odotahan kun kasvat ja ymmärrät…”


Kuka nyt opettaa, keneltä nyt kysyn, kenelle nyt valitan? Mistä nyt löytyy se järki ja viisaus, joka ennen löytyi mumman pihapenkiltä? Kuinka hyvä hänen kanssaan olikaan nauraa.


Silloin kun esikoinen syntyi ja nukuttiin alakerrassa, oli tapanani yöllä kolmen aikaan tissiltä toiselle vaihdettaessa kurkistaa ikkunasta naapuriin. Tuvassa ja kamarissa paloi valo, anoppi luki, kun ei saanut unta. Kuinka turvallista olikaan kääntää kylkeä ja nukahtaa, kun tiesi että anoppi valvoi. Ja kuinka hyvä tunne tulikaan silloin, kun autolla ajeli kaupasta kotiin, hiljensi postilaatikoille tullessa vauhtia ja vilkaisi mummolan ikkunaan ja näki anopin istumassa keinutuolissa lehti kädessään. Oli helppo kääntyä kotiin.


Niin - oi pappi - anoppi oli vaimo, äiti, mummo ja ystävä. Mutta se mikä hänestä eniten välittyi oli kuitenkin se hiljainen viisaus, rauhallisuus ja rakkaus. Kuten mies kerran sanoi, meille on ollut kaikkien aina helppo tulla. Ja me kaikki heille joskus tulleet tiedämme miksi, oli kuin olisi tullut äidin luo kotiin.


Muistotilaisuudessahan kaiken olisi voinut kertoa. Ihan itse. Niin. Toiset siihen pystyvät, toiset eivät. Jotenkin kuitenkin luotan siihen, että siellä jossain, jollain tavalla anoppi tietää. Ja mikä lohduttaa, on se että sain aikanaan suuni auki ja kerroin vielä kun voin, miten paljon häntä rakastan ja kuinka paljon hän minulle merkitsee. Jollain lailla kuoleman aiheuttama suru oli sen vuoksi helpompaa kestää. Kun ei jäänyt mitään sanomatta. Kaikki mikä oli tärkeää kerrottiin.


Naapuriin tulee aina vain öisin vilkaistua. Tuvassa ei pala enää valo, vaari sammuttaa sen. Nyt valvon vain minä.














kuvat lainattu täältä:
http://www.searchquotes.com/search/Funeral/
http://www.google.fi/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&docid=yyJlMp23_1rN_M&tbnid=JkEPS0BW_SKVfM:&ved=0CAEQjxw&url=http%3A%2F%2Fslodive.com%2Finspiration%2Ffunny-quotes-and-pictures%2F&ei=vmoLU6nqEqn9ywOg8IDgDg&bvm=bv.61725948,d.bGQ&psig=AFQjCNFkOz0Gl85fe-BtW0DhXTHH8rPwpQ&ust=1393343226556262

3 kommenttia:

  1. Kas kun sattuukin samaan aikaan tämä kirjoitus, kun täällä yxi eukko on pitkin talvea keräillyt erilaisia kuolinilmoitusten värssyjä! eli siis kokonaisia lehti-ilmoituksia. Homma alkoi kun eräs ystävä selasi värssykirjoja läpi hakiessaan omalle anopilleen muistokirjoitusta - ja kun harva meistä nuorenee eikä jää elämään ikuisesti, tulikin mieleen että mitä jos tekisi oman ilmoituksen jo valmiiksi, suvulla olisi helpompaa... edes yhdessä asiassa ei tarttisi tuskailla. :'(
    Pappien puheisiin ja muihin muistosanoihin, niihin on paha paneutua siinä kovimman surun keskellä, se henkilö otetaan seremoniaa hoitamaan jonka seurakunta lähettää, sitä niin luottaa. Mutta aina ei ole virkansa puolesta hommaa hoitavalla paras kyky eläytyä vainajan omaisten osaan. Miljoonannet hautajaiset, tapoihinsa luutuneella papilla ei välttämättä enää suju herkästi. Oon itte saatellut hautaan omaisia - mutta en muista mitään, hyvinkö vai mitäänsanomattomasti siunaukset suoritettiin, kai siis hyvin?
    Kun aikaa kuluu, päälle nousee asioita joiden olisi halunnut olevan toisin. Mutta kun se oma suru oli niin suuri.

    Notta onko se oman ilmoitukseni värssy jo valittu? Ei. Ehdotus tulee olemaan jotain tyyliin "paree suara siloonen kun huanosti kruusattu", yksityiskohdat puuttuvat...

    Kevään kirkastuvia päiviä sinnekin! Kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, niitä on kiva lukea.

      Itsekin on tullut keräiltyä suruvärssyjä ja mietittyä minkälaisen muistokirjoituksen haluaisi. Ajatukset kulkevat pitkälti samaa rataa sinun kanssasi, eli etukäteen itse tehtynä hyvä tulee :)
      Sen olen päättänyt, että kun aika koittaa, pappi ei tilaisuutta sössi.

      Samaa mieltä olen siinä, että ventovieraasta on hankala mitään keksiä. Sitä on maailma kuitenkin vääränään kaikenlaisia koskettavia ja vähemmän koskettavia tekstejä, joita voisi lainata, jos oma nuppi lyö blankoa. Omaisilta tuskin voimavaroja löytyy mihinkään huimiin eepoksiin, se on ymmärrettävää. Eivätkä kaikki pysty edes muistotilaisuudessa sydäntään avaamaan, sen verran rankka paikka sekin on.

      Omat hautajaiseni vedetäänkin vähän eri pohjalla, jos vain jotain valmiiksi ajoissa saan :) Muistotilaisuuskin tulee olemaan "vähän" kaavoista poikkeava. No joo, ehkä se perinteinen hapatus, mutta kotona sitten illalla juhlitaan elettyä elämää ja muistellaan raatoa vähän kepeämmin. Ja jos se pappi vetäisee jonkun väestörekisterinotteen, en suostu montussa makaamaan. Kummittelen takuulla maailman tappiin. Sitä odotellessa, tsemppiä papit - heittäytykää ja olkaa luovia.

      Poista
  2. Höttöhattaraa, hei, kai sitä pitää jollakin elämänsä täyttää? Näin "vanhempana valtiomiehenä" kyllä huolestuttaa nykymaailman pinnallisuus. Nuorisoa katsellessa, tai siis ainakin näitä älynväläyksiä lukiessa, rupeaa kauhistuttamaan. Kuinkas sitten suu pannaan, kun vastaan tulee elämän arki? Ja se arki tulee. Höttöhattarat ovat kirjoitellessaan kuitenkin jollakin tavalla aktiivisia, miksi siis ei oikeissa asioissa?

    Kuka päättää, mikä elämässä on oikeaa asiaa? Tietysti me, jotka emme jaksa merkkilaukuista innostua tai me, jotka olemme joutuneet kokemaan elämässä vaikeuksia, surua tai muuta ahdinkoa. Höttöhattarat eivät nähtävästi lue sanomalehtiä, kuuntele tai katso uutisia niin että heräisi ajatuksia. Kun pintaliitoelämä ei kestä ikuisesti, miten sitten ollaan? Jokaisen kiiltävän pinnan takana voi olla tumma puoli vaikka sitä ei julkisuuteen tuodakaan ennen kuin on pakko.

    Vai onko niin, että höttöhattara onkin vain toiveajattelua, nykyajan sadunkerrontaa? Siitä puhe, mistä puute???
    Sinulla Minifiguuri tuntuu kuitenkin olevan järki päässä ja sydän paikallaan, kliseisiä sanontoja käytän mutta "tositarkoituksella" ajattelen.

    Tässä nuorison puolesta huolissani kirjoittelen... ja olen tietysti unohtanut omat harhapolkuni. Onko niitä ollutkaan, kuka muistaa.
    Ollaan siis iloisia siitä, että nähdään höttöhattaroiden läpi ja ohi sinne missä on oikeaa elämää. Ei kyllä aina jaksa. Olla iloinen. Ainakaan, kun sataa räntää ja aurinkoa ei ole näkynyt viikkoihin. ”Uusi lumi on vanhan lumen surma”, kansanviisaus tietää. Minkä lumen? Tuon ruskean mömmönkö?

    Ei mutta, nyt meinaa mennä sivuraiteelle, kitkerään ja hapantuneeseen höttöhattaraan… Minä, Sananlaskujen Mestari, lopetan höpinän tänään tähän.

    VastaaPoista